Новини Доклад: Дори и при най-песимистичния сценарий инсталираните слънчеви мощности през 2050 г. ще достигнат 14,5 ТВт

Ключовите тенденции в слънчевата индустрия посочва в Международната пътна карта на технологиите на фотоволтаиците, изготвена от Съюза на немските машиностроители

В света през 2021 г. са били изградени 173 ГВт фотоволтаични мощности за производство на електроенергия. В резултат установената мощност на слънчевата енергетика е надхвърлила 940 ГВт. Обемите на доставка на слънчеви модули през 2021 г. се оценяват на 183 ГВт. Това се посочва в новото издание на Съюзът на немските машиностроители (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau — VDMA), което  тринадесето поред и съдържа Международна пътна карта на технологиите на фотоволтаиците - International Technology Roadmap for Photovoltaic (ITRPV).

Докладът е не само авторитетен справочник за основните технологични тенденции на сектора, но съдържа и достатъчно актуална информация за икономиката на слънчевата енергетика.

След няколко десетилетия на устойчив спад на цените, през 2021 г. тенденцията е нарушена в резултат на трикратното поскъпване на полисилиция. Това от своя страна се е отразило на стойността по цялата производствена верига. Ако преди това за дълго време участието на полисилиция и силициевите пластини в общата стойност на фотоволтаичните модули намаляваше, през 2021 г. имаше рязък скок в дела на полисилиция в цената на крайната продукция, се посочва в доклада.

Отбелязва се също така преходът към производството на по-големи формати на силициеви пластини и слънчеви модули. Форматите на пластини с размер по-малки от 161,0 мм² ще изчезнат през следващите три години, смятат авторите на доклада. Сега основно внимание се отделя на формати от 166,0² мм² (M6), 182,0² мм² (M10) и 210,0² мм² (G12).

Тези големи формати от пластини, които през следващите години напълно ще завземат пазара определят също така и ръста на размера на слънчевите модули. Дори и към днешна дата пазарният дял на панелите с площ под 1,8 m², използвани за покривни електроцентрали, е 50% от пазара. Въпреки ограниченията, свързани с особеностите на ръчния труд на покривните слънчеви конструкции, той ще намалее. В сегмента на наземните електроцентрали 60% от модулите изградени към настоящия момент са с площ от над 2,5 м² и се очаква, че през 2032 година делът да нарасне до над 85%. Освен това се предвижда, че до 16% цели 16% ще бъдат заети от фотоволтаични панели с площ от над 3,0 м².

Делът на пазара на монокристални силициеви пластини (moni-Si) ще е около 90% през 2022 година и според очакванията ще продължи да расте и в бъдеще. Пазарният дял на пластините от n-тип също ще се увеличи от настоящите 20% до около 70% през следващите 10 години. Това е най-оптимистичната прогноза в сравнение с предходните.

Доминираща технология през следващото десетилетие ще остане PERC, но пазарният й дял постепенно ще намалява – от 85 % през 2022 г. до 70% през 2032 година. Очаква се, че технологията на силициевите хетероструктурни слънчеви елементи (HJT) ще достигне рекорден пазарен дял от 19 %.

Що се касае до бъдещото развитие на слънчевата енергетика, според най-песимистичния сценарий на доклада, инсталираните мощности през 2050 г. ще достигнат до 14,5 ТВт , а производството ще е от порядъка на 23,5 ТВтч годишно или 33 % от глобалното производство на електроенергия.  


Обратно