Новини Капацитетът на системите за съхранение на енергия ще надхвърли 3 700 ГВт през 2050 г.

 Общата мощност на системите за краткосрочно съхранение на енергия (до 4 часа, вкл.домашните инсталации) е била 22 ГВт, а капацитетът – 67 ГВтч. През 2050 г. мощностите ще се увеличат до 3 715 ГВт, а капацитетът до 12 147 ГВтч. Това се посочва в нов анализ на компанията Rethink Energy „ Прогноза за развитието на пазара на енергия до 2050 г.“. В разработката си компанията залага тезата, че през посочения период вече не става въпрос само за литиево-йонни батерии, а и за химически и механични.

 През 2031 година капацитетът на системите за съхранение на енергия в света може да достигне 2 327 ГВтч, а инсталираната мощност 690 ГВт. Въпреки че голяма част от този капацитет ще се пада на литиево-йонните батерии, от Rethink смятат, че през 2030 година от порядъка на 29,5 % ще са типове, алтернативни на системите за съхранение на енергия. Това ще послужи като трамплин за развитие на системи за по-продължително съхранение, където литиево-йонният начин едва ли ще доминира. С други думи, делът на литиево-йнните батерии, които днес са около 95% от всички нови проекти за съхранение на енергия на основата на батериите, през 2030 г. ще спадне сериозно.

 Сред инсталираните мрежови системи литиево-йонните батерии ще представляват малко над 69%, алтернативната химически малко под 25% и накрая, 4,5% ще се падат на механични системи - гравитационни, пневматични и други, смятат от Rethink Energy.

 „ Смятаме, че литиево-йонните батерии NMC и NCA ясно демонстрират висока плътност на енергията към масата, необходими за пазара на електромобили“, казва Питър Уайт, анализатор към компанията по отношение на батериите и системите за съхранение. Постепенно обаче тези два вида батерии ще започнат да губят, отстъпвайки дял на LFP –литиево-железни фосфатни батерии.

 В периодът до 2027 г. на пазара на САЩ в частност ще има твърде малко „ литиево-йонни ресурси“ и това ще ги прави много скъпи, което от своя страна дава алтернативните химически батерии кратък петгодишен период на разцвет.

 Авторите на доклада смятат, че всяка компания за алтернативни батерии, която успее да достави повече от 1 GW батерии годишно и след това да удвои доставките поне веднъж, а за предпочитане поне два пъти, до 2027 г., ще може да осигури достатъчно ниска цена на производство, за да " защитите бизнеса си от литиево-йонните батерии в дългосрочен план."

 Капацитетът на батериите, използващи „алтернативната химия“, ще нарасне от 1 331 MWh, инсталирани днес, до 155 778 MWh до 2030 г., смятат от Rethink.

 По-рано компанията WoodMackenzie прогнозира, че към края на 2031 г. общата инсталирана мощност на системите за съхранение на енергия в света ще достигне 500 ГВт. Най-голям пазар ще останат САЩ с общ капацитет за съхранение на енергия от 600 ГВтч на второ място е Китай с 422 ГВтч, а Европа ще изостане съществено – до едва 159 ГВтч.


Обратно