Новини Сандов: България ще трябва да връща 13 млрд. лв., ако не намалим с 40% вредните емисии

Ако не намалим с 40% емисиите през следващите три години и половина, България ще трябва да връща 13 млрд. лева, които да бъдат оползотворени по Плана за възстановяване.

Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на регионалната конференция за възобновяема енергия RЕ-Source Southeast, цитиран от "24 часа". 

Ако България не трансформира въглищния сектор, няма как да оползотвори 2,5 млрд. лв. от Фонда за справедлив преход.

В България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна площ, казва екоминистърът. По думите му страната ни трябва все повече да децентрализира енергийната система, да се внедряват все повече ВЕИ източници и да има повече "играчи" на пазара, включително от най-малките.

По думите на Сандов, дори едно домакинство, което постави панел на покрива си, по някакъв начин участва в цялата енергийна система. 

Заради ограничителни режими през годините е имало малко нови енергийни мощности от ВЕИ. Сандов даде за пример, че има забрана да се строят възобновяеми мощности върху земеделска земя. Освен това все още в България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна площ. Не е добре развита и геотермалната енергия. Има ограничения и за вятърните централи.

Екоминистърът увери, че се прави всичко възможно да няма конфликт между мерките, които се вземат за климатичните промени и ВЕИ. Затова трябва да се способства "отпушването" на всички други възможности и да се създаде ясна рамка за рестриктивните режими.

Новият финансов инструмент REPowerEU показва в значителна степен посоката къде трябва да се съсредоточат новите инвестиции във възобновяема енергия и как да бъде решен въпросът със защитените територии. "Ясен регламент и по-бързи процедури", заяви Борислав Сандов.

В момента се подготвя промяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, за да се "отпушат" онези процеси, които ще дадат възможност върху все повече водни площи да се разполагат фотоволтаични централи, обясни министърът.

Работи се и с министерството на земеделието, за да се намери начин да се въведат агрофотоволтаиците, допълни Борислав Сандов.


Обратно